blank
Freebleeding nieuwe trend?
blank

Freebleeding nieuwe trend?

Freebleeding, je hebt er vast weleens van gehoord, maar wat is het precies en waarom kiezen vrouwen hiervoor? Wij leggen je het uit!

Wat is freebleeding?

Freebleeding is zoals de naam het al zegt vrij bloeden. Je laat dus tijdens je menstruatie je bloed lopen zonder dat je menstruatieproducten gebruikt. De term free bleeding is ongeveer ontstaan rond de jaren 70/80, toen het menstruatie-activisme begon. Het doel was om taboes te doorbreken en om te laten zien wat voorheen niet zichtbaar was: Bloed en menstruatieproducten. In die tijd ging het in eerste instantie om het maken van een statement.

Toen Kiran Gandhi de Londen Marathon liep in 2015 kwam ‘freebleeding’ weer in het nieuws. Ze liep de marathon namelijk zonder menstruatieproducenten, terwijl ze bloedde. Dit deed ze omdat ze dit prettiger vond en had de reacties niet verwacht. Hierna ging zij zich inzetten als menstruatie-activiste.

De term free bleeding heeft dus geen vaste definitie. Het kan een manier van activisme zijn of gewoon omdat je het prettig vind en weer voor anderen omdat er simpelweg geen andere optie is.

Waarom zou je het doen?

We praten steeds vaker over onze menstruatie wat heel goed is en zo ook kiezen vrouwen steeds vaker voor free bleeding. Volgens sommige vrouwen is het een onvergetelijke ervaring. Veel vrouwen schamen zich voor hun lichaam en menstruatie, door vrij te bloeden laat je dit los en omarm je je lichaam juist. Je zou veel meer je lichaam tijd en liefde moeten gunnen, vooral tijdens je menstruatie. Je kan het thuis proberen, op een handdoek bijvoorbeeld, maar sommige vrouwen nemen het ook een stapje verder. Ze doen het bijvoorbeeld ook buiten huis, niet meteen in de supermarkt, maar op vakantie in een weiland of in de tuin. Ook zou je het bloed kunnen gieten bij de planten, hierdoor zouden ze veel beter, sneller en gezonder groeien, maar dat is een ander verhaal.

Nadelen

Helaas zitten er volgens artsen wel risico’s aan. Zo zou je een schimmelinfecties kunnen oplopen, omdat het bloed gewoon langs je benen loopt. Ook kan je gemakkelijker ziektes overdragen. Daarom zeggen artsen “wil je het wel doen, wissel dan regelmatig je onderbroek”. Dit zien sommige vrouwen ook wel zitten en is ook een vorm van freebleeding. Je gebruikt namelijk geen tampons of maandverband die slecht voor je zijn, maar menstruatieondergoed, dit wordt steeds bekender! Ben je benieuwd naar menstruatieondergoed, neem dan een kijkje in onze shop!

Share this post

There are no comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.