blank
blank

Hevig bloedverlies: Een bloedserieus onderwerp

Ongeveer 1 op de 5 menstruerende personen tussen de 35 en 55 jaar krijgt te maken met hevig bloedverlies. In Nederland gaat dat om ongeveer 500.000 menstruerende mensen. De grote vraag blijft; hoe weet ik of ik hevig bloedverlies heb? Als jouw bloedverlies tijdens de menstruatie je agenda gaat bepalen, mag je ervan uitgaan dat het boven gemiddeld veel is. Gelukkig zijn er manieren om je maandelijkse periode, ook met hevig bloedverlies, verdraaglijk te maken.

Meten is weten

Door kennisgebrek en taboes is onvoldoende duidelijk welke klachten er ‘nu eenmaal bij horen’ en wanneer het verstandig is om een afspraak met de huisarts te maken of om doorverwijzing te vragen naar de gynaecoloog. Bijna de helft van de menstruerende personen die hulp heeft gezocht, heeft hier langer dan een jaar mee gewacht. 17% wachtte zelfs langer dan 5 jaar, zo blijkt uit een peiling. Maar liefst een derde van de mensen zoekt helemaal geen hulp. Het gevoel heerst, dat hevige krampen en overmatig bloedverlies standaard onderdeel zijn van de menstruatie en dat hier mee naar een arts gaan, een vorm van aanstelleritis is. Niets is minder waar. Een late diagnose en behandeling hebben niet alleen invloed op de kwaliteit van leven, maar brengen ook onnodige gezondheidsrisico’s met zich mee.

Soms is veel té veel

Hevig bloedverlies heeft lichamelijke gevolgen, denk aan vermoeidheid, bloedarmoede door ijzertekort, dus een verminderde weerstand, en hevige pijn. Maar de geestelijke impact is misschien nog wel ernstiger: gedwongen thuisblijven van werk, sociale afspraken mijden, sportlessen afzeggen en de voortdurende angst om door te lekken. Het is gelukkig geen levensbedreigende aandoening, maar abnormaal veel bloedverlies, langdurige en onregelmatige menstruaties en tussentijds bloedverlies kunnen een stevige impact op je leven hebben. Het is niet voor niets een medisch erkend probleem. Soms is veel gewoon té veel.

De snelle oplossing

Bergen maandverband en tampons nodig hebben, is niet alleen een aanslag op je budget en het milieu. Maandverband en tampons kunnen bijdragen aan allerlei vulvaire (de vulva is het uitwendige deel van het vrouwelijk geslachtsorgaan) en vaginale klachten leiden. Karakteristiek voor hevig menstrueel bloedverlies is ook dat de menstruatie vaak onverwachts, in alle hevigheid kan losbarsten. Iets waar je dus het liefst altijd op voorbereid bent. Wellicht voelt het fijn om zelfs als je (nog) niet menstrueert al een product te gebruiken om het bloed op te vangen, mocht het rode feestje spontaan beginnen. Een tampon is ontworpen om zowel menstruatiebloed als vocht van je vaginale slijmvlies op te nemen. Om die reden kun je beter geen tampon gebruiken als je niet menstrueert. Als je vagina te droog is, kunnen bij het verwijderen van de tampon vezels in de vagina achter blijven of minuscule wondjes ontstaan. Infecties liggen dan op de loer. Prettig menstruatie ondergoed daarentegen, kan je altijd zorgeloos dragen. De broekjes van Lotties Period zijn super absorberend, stijlvol, kunnen tot wel 40ml bloed opnemen en zijn wasbaar en herbruikbaar. Als je een period panty van Lotties draagt, voel je je zelfverzekerd en sexy!

De langdurige oplossing

Doordat hevig bloedverlies meestal niet van de ene op de andere dag ontstaat, groei je er als het ware in mee. Veel mensen die menstrueren beseffen niet dat hevig bloedverlies een erkend medisch probleem is waarvoor oplossingen bestaan. Denk hierbij aan hormoontherapie, MyoSure, Novasure, Dilatatie en baarmoederverwijdering. Neem vooral een kijkje op de website van www.hevigbloedverlies.nl, hier vind je alle informatie over de diverse behandelingen. Ook veel praktische zaken zijn hier per behandeling uitgelegd zodat je eenvoudig de verschillende voor- en nadelen kan vergelijken. Door een behandeling aan te gaan die past bij jouw voorkeur en klachten win je de regie over je leven terug. Als je tot de conclusie komt dat een behandeling voor jou wellicht nog iets te spannend of intensief is, bekijk dan hoe je bijvoorbeeld door het dragen van Lotties Period Underwear jouw menstruatie zo aangenaam mogelijk kan maken.

Aandacht voor het probleem

Iedere persoon met hevig bloedverlies tijdens de menstruatie heeft een verhaal. Een bloedserieus verhaal. Deze verhalen komen helaas zelden ter sprake omdat het toch nog taboe blijkt om openlijk over de menstruatie te spreken. Hevig menstrueel bloedverlies (HMB) is een medische aandoening die nogal wat impact heeft: lichamelijk, psychisch en sociaal. De campagne Bloedserieus vraagt tijdens de maand november extra aandacht voor dit belangrijke onderwerp dat zoveel mensen in ons land beïnvloedt. Door heel Nederland organiseren ziekenhuizen extra spreekuren en andere (online) events waar patiëntenvoorlichting wordt gegeven. De voorlichtingscampagne Bloedserieus moedigt mensen aan hun menstruatieverhaal te delen. Met elkaar én met de arts. Om iedereen bewust te maken van het feit dat HMB een medisch erkende aandoening is waarvoor meerdere, eenvoudige behandelopties bestaan.

Hevigbloedverlies, Bloedserieus campagne

Share this post

There are no comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.