Gevolgen van suiker eten tijdens je menstruatie

Waarom je tijdens je menstruatie die chocoladereep beter kan laten liggen

Je kent het vast wel, dat moment voor of tijdens je menstruatie waarbij je snakt naar die ene grote chocoladereep. Volgens gynaecoloog en orthomoleculair arts Barbara Havenith heeft het eten van suiker een grote invloed op je menstruatiecyclus. “Een onstabiele bloedsuikerspiegel is een onderliggende oorzaak van veel hormonale problemen, dus ook menstruatieklachten.”

Oestrogeen hormoon 

Bij het eten van suikers maakt je lichaam insuline aan. Telkens als je suikers eet heeft je lichaam dus insuline nodig om op te nemen in de cellen. Maar hoe meer insuline je aanmaakt hoe ongevoeliger je cellen er voor worden. Daarnaast wordt door de aanmaak van insuline je cellen gevoeliger voor het hormoon oestrogeen en de veranderingen in oestrogeen niveaus. Cellen die gevoelig voor dit hormoon zijn zitten door je hele lichaam. In je baarmoeder, vagina, borsten, maar ook in je hersenen, huid en botten.“Hoe meer insuline je aanmaakt, hoe meer celdeling in het weefsel plaatsvindt. Dat kan onder andere zorgen voor een hevigere menstruatie en cyclusstoornissen” aldus Barbara Havenith.

Alle suikers schrappen

Tijdens de menstruatie hebben we allemaal behoefte aan suiker. Dit komt omdat de aanmaak van oestrogeen omlaag gaat en daarmee ook de aanmaak van serotonine. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het hormoon is vooral van belang voor het verwerken van emoties. Zakt je serotonine dan zakt je humeur al snel. Veel vrouwen neigen er al snel naar om dit te compenseren met het eten van suiker. Als je tijdens je menstruatie trek hebt in zoet betekent het dat je lichaam uit balans is. Dit probeert je lichaam dan op een ongezonde manier te compenseren. Stiekem weten we allemaal wel dat suiker niet thuishoort in onze voeding. Maar laten we eerlijk zijn, het schrappen van alle suikers, dat gaat natuurlijk niet. Wel wordt het advies gegegeven om het niet dagelijks te eten.

Insulineresistentie 

Maar hoe méér insuline je elke dag aanmaakt, hoe ongevoeliger de cellen er juist voor worden. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat je steeds meer insuline nodig hebt, om hetzelfde effect te bereiken. Wanneer je insulineresistent bent, reageert je lichaam niet meer goed op insuline. Hierdoor kun je onder andere minder energie hebben, sneller aankomen en een onregelmatige menstruatiecyclus krijgen. Door ervoor te zorgen dat je bloedsuikerspiegel tijdens je menstruatie en ovulatie zo stabiel mogelijk blijft, verminder je de kans op oncontroleerbare eetbuien later in de maand.

In balans blijven 

Wanneer je gezonde voeding met, vezels, eiwitten en gezonde vetten eet, stijgt je bloedsuiker langzaam. Je lichaam hoeft dan niet te veel en te snel insuline aan te maken. Dit zorgt ervoor dat je geen snelle hevige piek hebt, en geen snelle hevige daling. Top dus! Door je voedingspatroon aan te passen kan je hormoonbalans sterk verbeteren. 

Maar wat is dan allemaal wél slim om te eten? 

  • Vervang zoetigheid en koolhydraten door gezonde vetten en eiwitten. Omega 3 vetzuren zijn belangrijk. Denk aan vette vis en roomboter.
  • Eiwitten houden de bloedsuikerspiegel stabiel. Ontbijt met een omelet of een bananenpannenkoek gemaakt van ei en geprakte banaan.
  • Eet groente, veeeel groente. Maak hier smoothies en soepen van. Groenten bevatten namelijk vezels en gezonde koolhydraten. Deze koolhydraten heb je wel echt nodig.
  • Maak muesli met volop ongebrande noten, zaden en pitten. Hennepzaad is een goede hiervoor.
  • Eet je toch een boterham, beleg deze dan met avocado, een fijn gesnipperd uitje en stukjes tomaat. Met andere woorden combineer koolhydraten met vetten.
  • Voeg kaneel toe aan je eten. Het smaakt niet alleen goed maar het houdt je bloedsuikerspiegel ook nog eens stabiel. Lekker om toe te voegen aan appel of yoghurt.
  • Als je dan toch jezelf op een zoetige snack wil trakteren. Eet dan iets waar de rest van je lichaam ook nog wat aan heeft. Denk hierbij aan dadels, kokos en vers fruit. 

Bronnen: Gezondnu,Dekrachtigevrouw, Energiekevrouwenacademie, Foodspring 

Share this post

There are no comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.