Alles wat je wil weten voor je eerste menstruatie
/
/
Alles wat je wil weten voor je eerste menstruatie
blank

Alles wat je wil weten voor je eerste menstruatie

Je zal vast veel vragen hebben als het gaat over menstruatie. Want wat is het precies, wanneer kan je het verwachten en wat voor menstruatieproducten kan je het beste gebruiken? Wij leggen je het uit!

Wat is menstruatie?

De menstruatie is maandelijks bloedverlies. Elke maand komt er een eicel tot rijping in een van de twee eierstokken, deze komt vervolgens uit de eierstok en dit heet de eisprong. Dan komt de eicel in de eileider. Via de eileider gaat de eicel op weg naar de baarmoeder. In dit proces kan de eicel bevrucht worden door een zaadcel, wanneer dit niet gebeurd komt er een menstruatie. Het slijmvlies wat is gemaakt in de baarmoeder is niet meer nodig en wordt afgestoten, dit veroorzaakt een bloeding. Elke maand gebeurt dit opnieuw en wordt de cyclus genoemd.

Wanneer krijg je je menstruatie?

Wanneer je je eerste menstruatie krijgt is moeilijk te zeggen en bij iedereen anders, maar de meeste meisjes krijgen hun eerste menstruatie tussen hun 10e en 15e jaar. Door de komst van hormonen is er voor het eerst een eicel gerijpt in de eierstok. Vanaf dat moment ben je vruchtbaar en kan je dus ook zwanger raken. Hoe het komt dat sommige meisjes op hun 11e hun eerste menstruatie krijgen en anderen op hun 15e is nog geen specifieke reden voor gevonden.

Waaraan herken je je menstruatie?

Je kan je menstruatie vaak herkennen aan klachten, deze treden namelijk vaak op voordat je je menstruatie krijgt. Ook kun je tijdens je menstruatie hier last van hebben. Dit wordt veroorzaakt door je hormonen die veranderen in je cyclus. Klachten zoals: Buikkrampen, vermoeidheid, gevoelige borsten en een opgeblazen gevoel. Lichte klachten zijn hierbij normaal. Mochten de klachten je dagelijkse leven te veel beïnvloeden is het altijd raadzaam dit even met je huisarts te bespreken.

Hoe zit het bloed eruit?

Op de klachten na kan je je menstruatie natuurlijk ook herkennen aan het bloed. We denken vaak dat dit bloed rood is, maar bij sommige is dit niet het geval. Dan zie je eerst een licht bruinachtige afscheiding op je slipje. Net zoals menstruatieklachten kan dit dus bij iedereen verschillen.

Wat voor producten kan je gebruiken?

Er zijn verschillende menstruatieproducten die je kan gebruiken; Maandverband, tampons, menstruatiecup en menstruatieondergoed. Ze hebben allemaal voor en nadelen. Maandverband wordt het vaakst gebruikt bij mensen die voor eerst hun menstruatie hebben omdat het vrij simpel in gebruik is. Een tampon breng je naar binnen in je vagina. Dit kan even prutsen zijn. Neem in je besluit wel mee dat maandverband en tampons niet zo goed zijn voor je lichaam, je portemonnee en de wereld. Een menstruatiecup is herbruikbaar en dus duurzamer, deze breng je ook in. Daarnaast is er menstruatieondergoed. Het ondergoed vervangt de volledige functie van maandverband en is daarmee wasbaar. Zit fijn en is goed voor de wereld!

eerste menstruatie
Share this post

There are no comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.