Dit moet je weten over hevig menstrueel bloedverlies
Hevig-Menstrueel-Bloedverlies-Lotties-Ongesteld-Hormonen

Dit moet je weten over hevig menstrueel bloedverlies

Wist je dat een op de vijf vrouwen tussen 35 en 55 jaar te maken heeft met hevig menstrueel bloedverlies? Toch wordt dit onderwerp nog weinig besproken. Gek eigenlijk want hevig menstrueel bloedverlies is een serieuze medische aandoening die nogal wat impact heeft op je leven. Een bloedserieus onderwerp dus. 

Wat is hevig menstrueel bloedverlies?

Hevig menstrueel bloedverlies wordt ook wel Menorragie genoemd. Menorragie is de meest voorkomende klacht in de gynaecologie. Als je meer dan 80 ml bloed verliest tijdens je menstruatie dan geldt dit als hevige bloedverlies. Maar uiteindelijk bepaal jij zelf de maatstaf van jouw menstruatie. Als jij vindt dat het je leven hindert, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Vaak steekt hevig menstrueel bloedverlies pas na je 35ste de kop op, bijvoorbeeld als je stopt met de pil maar het kan ook zeker op jonge leeftijd optreden. Hevig menstrueren kan allerlei vervelende lichamelijke klachten geven, denk aan ijzertekort ofwel bloedarmoede, vermoeidheid en menstruatiepijn. Daarbij kan het je sociale leven flink belemmeren. Genoeg redenen dus om in actie te komen tegen deze vervelende aandoening.

Oorzaken van hevig menstrueel bloedverlies

De hoeveelheid bloed bij hevige menstruatie is onder andere afhankelijk van de dikte van het opgebouwde baarmoederslijmvlies. De eierstokken maken hormonen die voor de opbouw van het baarmoederslijmvlies zorgen. Bij een daling van de hormoonspiegel stoot de baarmoeder het slijmvlies af en ontstaat een bloeding: de menstruatie. Een van de oorzaken van hevig menstrueel bloedverlies kan een verstoring van hormoonbalans zijn. Hierbij is het oestrogeen en progesteron uit balans. Een hormonale disbalans kan soms worden opgelost door hormoontherapie zoals een anticonceptiepil of spiraal. Maar wist je dat je dit ook op een natuurlijke manier in balans kunt houden? Benieuwd naar?  Lees ons artikel over een klachtenvrije cyclus dan hier.

Myomen en poliepen

Naast een hormonale disbalans kan je ook last hebben van Mynomen en Poliepen. Een myoom is een goedaardig gezwel in of aan de baarmoeder. Myomen komen zowel alleenstaand als in grote aantallen voor. Ze kunnen zo klein zijn als een appelpitje of zo groot als een sinaasappel. Gevaarlijk zijn myomen over het algemeen niet. Wel kunnen ze klachten geven, zoals menstruatiepijn, tussentijdse bloedingen en hevig bloedverlies. Waardoor myomen precies ontstaan, is nog niet duidelijk. Hormonen spelen een rol. Hoe hoger het hormoonniveau, hoe sneller ze groeien.

Naast Myomen kan je ook last hebben van Poliepen. Poliepen zijn goedaardige slijmvlies gezwellen op een steeltje. Ze kunnen in de baarmoeder en in het baarmoederhalskanaal voorkomen. Poliepen groeien op het baarmoederslijmvlies (endometrium). De exacte oorzaak van Poliepen is ook nog onbekend. Poliepen zijn zeer gevoelig voor het hormoon oestrogeen en reageren op dezelfde manier op oestrogeen als het baarmoederslijmvlies. Als de hoeveelheid oestrogeen toeneemt, groeit het baarmoederslijmvlies en groeien ook de poliepen

PCOS, Endometriose, PID

Bij het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) is de werking van de eierstokken verstoord. Bij vrouwen met PCOS bevatten de eierstokken meer follikels dan normaal, maar blijven deze onderontwikkeld. Deze onderontwikkelde follikels worden cysten genoemd. De belangrijkste klacht bij PCOS is een verminderde of ontbrekende eisprong. Meestal resulteert dit in hevig en/of langdurig menstrueel bloedverlies. 

Naast PCOS bestaat er ook de chronische aandoening Endometriose. 1 op de 10 vrouwen heeft endometriose. Bij endometriose komt weefsel ook buiten de baarmoederholte voor, bijvoorbeeld op het buikvlies of in organen, zoals eileiders, eierstokken, darmen, blaas of vagina. Endometrioseweefsel reageert op de hormonale cyclus. Doordat het niet via de vagina kan worden afgevoerd, kunnen hevige en pijnlijke menstruaties ontstaan. 

Ten slotte kan een ontsteking aan de kleine bekken ervoor zorgen dat je last hebt van hevig menstrueel bloedverlies. Een ontsteking aan de kleine bekken wordt ook wel PID genoemd. Dit is een afkorting van de Engelse term Pelvic inflammatory disease. PID kan meestal worden behandeld met antibiotica.

Normaal vs hevig bloedverlies 

60% denkt dat hevige menstruaties er nu eenmaal bij horen. Dit is niet zo. Wij hebben een aantal punten opgesomd waar je hevig bloedverlies aan kunt herkennen. 

Twijfel je of je wel of niet lijdt aan hevig menstrueel bloedverlies? Maak dan sowieso een afspraak bij de huisarts en laat je inlichten door een deskundige. Wil je meer informatie lezen over hevig menstrueel bloedverlies ga dan naar www.hevigbloedverlies.nl.

Bronnen: Hevigbloedverlies,Cycle,Catharinaziekenhuis,Degynaecoloog

Share this post

There are no comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.