blank

4 tips voor de eerste menstruatie van je kind

Je weet als ouder natuurlijk wel  dat de eerste menstruatie van je kind er een keer aan gaat komen. Toch kan het even zoeken zijn als dat moment er ook echt is! Helemaal niet erg, dit zijn 4 tips voor als je kind voor het eerst menstrueert.

De gemiddelde leeftijd waarop je voor het eerst ongesteld wordt is rond de 12, 13 jaar. Het is natuurlijk het beste om ruim van tevoren het een en ander uit te leggen, zodat je kind niet voor een verrassing komt te staan. Er zijn namelijk een aantal dingen die best wel handig zijn om even uitgelegd te krijgen! Is dat er, om welke reden dan ook, een beetje bij ingeschoten? Dit is wat je alsnog kunt doen om de eerste menstruatie duidelijker en minder ‘eng’ te maken.

Duidelijke uitleg geven

De meeste kinderen weten op zekere hoogte al wel ongeveer wat het inhoudt om ongesteld te zijn. Er wordt voorlichting gegeven op school en het internet kan heel behulpzaam zijn. Ook zal je kind ongetwijfeld genoeg voorbij horen komen van vrienden en klasgenoten. Toch is het belangrijk dat je, als ouder, ook first hand een duidelijke uitleg geeft! Zo weet je tenminste zeker dat ze alle belangrijke feiten te horen krijgen.

En dan hebben we het niet alleen over de biologische en ‘technische’ aspecten. Maar ook dat je menstruatie niks is om je voor te schamen! Kinderen hebben soms de neiging om alles wat met bloed te maken heeft als iets negatiefs te zien, terwijl dat met menstruatiebloed natuurlijk niet het geval is. Juist niet! Want ongesteld zijn is, hoe vervelend ook, iets goeds. Het laat immers zien dat je lichaam werkt zoals het hoort.

Welke producten zijn het best?

Er zijn veel verschillende opties op het gebied van menstruatieproducten. Dat kan een beetje overweldigend zijn! Bespreek samen wat het beste is om mee te beginnen en waar je kind zich het meest comfortabel bij voelt. Tampons zijn waarschijnlijk nog een beetje eng, zeker in het begin van de menstruatie. Het is eigenlijk geen goed first time product en het is beter om te zorgen dat er voldoende maandverband of menstruatie ondergoed in huis is. Dat is makkelijker en fijner om mee te beginnen, vooral voor jonge kids. En menstruatie ondergoed heeft, naast dat het een comfortabele optie is, ook veel andere voordelen!

Zelf laten bepalen

Het moge duidelijk zijn: menstruating can be a real pain. Stemmingswisselingen, krampen, hoofdpijn… De mensen met een baarmoeder snappen waarschijnlijk wel waar we het over hebben. Het is dus een goed idee om, als je kind last heeft van menstruatiepijn, dat serieus te nemen en ze niet alsnog tegen hun zin naar school of de sportclub te laten gaan.

Daar creëer je alleen maar een negatief beeld over menstruatie mee, en dat is nou precies wat we willen voorkomen. Laat je kind vooral een beetje voor zichzelf bepalen (within reason, natuurlijk) wat ze wel en niet kunnen doen als vervelende menstruatie symptomen de kop opsteken. Zij kennen hun lichaam tenslotte het beste!

De ‘leuke’ kant van menstrueren!

Ongesteld zijn is meer dan een ingewikkelde biologieles en moeilijk doen met menstruatieproducten. Het is natuurlijk een beetje een mijlpaal, en dat moet ook gevierd worden.

Zo maak je de hele ervaring een stuk minder stressvol en zal je kind hun menstruatie gaan associëren met iets positiefs, in plaats van iets waar je maar gewoon mee moet leren dealen. Dus probeer die eerste keer menstrueren zo ‘leuk’ mogelijk te maken door bijvoorbeeld samen iets gezelligs te gaan doen. Grote kans dat dit erg gewaardeerd wordt!

Wil je meer lezen over menstruatie? Dit zijn de feiten en fabels rondom je menstruatiecyclus.

Share this post

There are no comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.