pms

Alles wat je moet weten over PMS

PMS staat voor premenstrueel syndroom. Elke menstruerende persoon kan er last van krijgen, in afwachting van de menstruatie. Super vervelend natuurlijk, vooral als je eigenlijk niet weet wat PMS precies inhoudt. Wij hebben de feiten voor je op een rij gezet!

Premenstrueel syndroom

De meeste mensen krijgen weleens last van bijvoorbeeld moodswings of krampen vlak voordat ze ongesteld worden. Niet zo vreemd natuurlijk! Maar als je standaard heftige symptomen ervaart die zo erg zijn dat het je dagelijks leven beïnvloedt, zou het kunnen zijn dat het door premenstrueel syndroom komt.

Symptomen

Met PMS worden alle ernstige lichamelijke en mentale klachten die je voor je menstruatie krijgt bedoeld. Hoe erg en welke klachten je ervaart hangt af per persoon. Het kan onder andere betekenen dat je last krijgt van:

  • Spanning en stress
  • Een opgeblazen gevoel
  • Een lage energie
  • Depressieve klachten
  • Pijnlijke borsten
  • Spierpijn en krampen

Als je denkt PMS te hebben, kun je dat niet vaststellen met een specifiek onderzoek. Wel kun je zelf je symptomen bijhouden en daar uit opmaken wanneer je er last van hebt en of de klachten in verband staan met je cyclus. Hou voor minstens 2 maanden een PMS-kalender bij om een duidelijk patroon te kunnen zien waaruit eventueel PMS kan worden vastgesteld. Hierna kun je naar de huisarts gaan voor een eventueel behandelplan (neem je kalender mee!)

Zo lang duurt PMS

Om zeker te weten of het om PMS gaat, moet er een bepaald klachtenpatroon zijn. De symptomen beginnen in de weken voor je menstruatie en verdwijnen op het moment dat je ongesteld bent. Daarna ben je minstens een week klachtenvrij. Als de symptomen in de daaropvolgende weken weer terugkomen, kan het gaan om PMS.

Iedereen met een baarmoeder kan last krijgen van premenstrueel syndroom, maar het komt het meest voor bij vrouwxn rond de 30 of na een zwangerschap. Met de menstruatiecyclus stopt ook PMS, dus na de overgang ben je er sowieso vanaf.

Behandeling & dit kun je zelf doen om PMS te verlichten

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om PMS te behandelen, zowel bij jezelf of met medicijnen.

Dit zijn een paar behandelingen die je eventueel kunt doen als je veel last hebt van PMS:

De pil

Sommige mensen met PMS hebben baat bij het gebruik van de anticonceptiepil. Je kunt de pil dan doorslikken, zodat de menstruatie helemaal uitblijft. Het is dus een optie om te proberen, hoewel sommige vrouwxn er juist niet goed op reageren. Als je niet met de pil wilt beginnen zou een spiraal ook eventueel kunnen helpen.

Medicatie

Omdat het moeilijk te diagnosticeren is, wordt medicatie voor PMS niet snel voorgeschreven tenzij je er echt enorme last van hebt. Voorbeelden van medicatie tegen PMS zijn antidepressiva (om emotionele klachten te verminderen), plaspillen (tegen vochtophopingen) of middelen tegen migraine. Natuurlijk brengt elke medicatie weer andere bijwerkingen met zich mee waar je misschien ook niet goed op reageert, dus dit is zeker niet de meest voorkomende remedie tegen PMS.

Operatieve behandeling

In ernstige gevallen kunnen de baarmoeder en eierstokken worden verwijderd, waardoor de vrouw meteen in de overgang raakt en ook niet meer menstrueert. Dit is natuurlijk een vrij ingrijpende behandeling die ook niet vaak wordt uitgevoerd, en alleen bij (oudere) mensen die geen kinderen (meer) willen.

Omdat deze behandelingen behoorlijk ingrijpend zijn voor een syndroom waar geen duidelijke test voor is, kiezen veel mensen voor een meer natuurlijke remedie. Wat ook eventueel goed kan helpen om de pijn te verlichten!

Dit is wat je zelf eventueel kunt doen:

Neem genoeg rust

Het is goed om rekening te houden met jezelf en je klachten, want dat geeft je de kans om de periode waarin je er het meest last van hebt te ‘plannen’. Zorg bijvoorbeeld dat je rond de heftigste tijd van je PMS genoeg rust en slaap pakt! Laat de intense work-outs en zware bezigheden in die periode even voor wat ze zijn en gun jezelf de tijd om rustig aan te doen.

Bespreek het met anderen

PMS is geen veelbesproken onderwerp. Soms weten mensen met een baarmoeder niet eens dat het bestaat! Het kan dus heel goed zijn om je symptomen te bespreken met andere mensen, al was het maar om ervaringen uit te wisselen. Als jij het gevoel hebt dat je begrepen, gehoord en serieus genomen wordt kan dat een positieve invloed hebben op je PMS klachten.

Probeer gezond te eten

Gezond eten kan zeker helpen om de symptomen te verminderen. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen je klachten namelijk verergeren (het gaat hier vooral om cafeïne, frisdrank, alcohol en chocolade). Ook kan roken en spicy food je klachten negatief beïnvloeden.

Wil je weten met welke apps je het best jouw menstruatiecyclus kunt bijhouden? Dit zijn de 5 best geteste apps!

Share this post

There are no comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.