blank
Dit is hoe je menstruatie invloed kan hebben op je huid
/
/
Dit is hoe je menstruatie invloed kan hebben op je huid
huid

Dit is hoe je menstruatie invloed kan hebben op je huid

Dat je menstruatie voor bijkomend ongemak kan zorgen weten we natuurlijk wel. Waarschijnlijk zijn de meeste baarmoeder bezitters daar maar al te bekend mee! Maar wist je dat de cyclus ook de nodige invloed heeft op onze huid (en niet alleen on the face?) Dit is hoe het precies zit.

Verschillende huidtypes

First of all, geen huid is hetzelfde. Er zijn veel verschillende soorten huidtypes, denk bijvoorbeeld aan een droge, gevoelige, vette of normale huid. Waarschijnlijk weet je van jezelf al wel ongeveer wat voor huidtype je hebt- je kunt het namelijk makkelijk aanvoelen. En dat heeft ook weer invloed op hoe je huid op de menstruatie reageert!

Als je last krijgt van je huid als gevolg van je menstruatie, gebeurt dat vaak vóór je daadwerkelijk menstrueert. Dit heeft te maken met het stijgen en dalen van je hormoonlevels, met name de hormonen progesteron, testosteron en oestrogeen. Voor, tijdens en na de menstruatie komen er pieken en dalen in je hormoonlevels wat je huid kan beïnvloeden.

Gevoeligheid

Is je huid rond de derde week van je cyclus ineens een stuk minder zuiver en reageert het gevoeliger op de usual crèmes, serums en factoren van buitenaf? Dat zou heel goed kunnen!

 Dit heeft alles te maken met de wisselende hormonen in afwachting van je menstruatie. Je oestrogeenlevels zijn gedaald, waardoor de hoeveelheid progesteron en testosteron (ja, ook wij vrouwxn hebben testosteron in ons lichaam, hoewel het wel een stuk minder is dan bij mannen) begint te stijgen.

Hierdoor neemt de talgproductie toe waardoor de poriën in je huid het zwaar krijgen en verstoppen. Dit kan onzuiverheden veroorzaken en je huid kan inderdaad wat ‘heftiger’ aanvoelen en reageren op alledaagse dingen dan normaal het geval zou zijn. Je merkt misschien dat je last krijgt van puistjes, dehydratie en dat je huid niet meer zo shiny is rond die tijd.

Hormonale acne

 Onzuiverheden in het gezicht als gevolg van de menstruatie wordt hormonale acne genoemd, of pre-menstruale acne. En het komt vaak voor! Zeker 60% van de menstruerende bevolking heeft aangegeven dat hun huid slecht reageert op de menstruatie. Thanks, hormonen!

Gelukkig trekken die hormonen uiteindelijk ook weer een beetje bij. In de week van je menstruatie beginnen je oestrogeenlevels alweer te stijgen, hoewel het nog steeds laag is in die tijd. Je zou dan nog steeds last kunnen hebben van droogheid in het gezicht. Juist nu is het belangrijk om trouw te blijven aan je skincare routine!

De week ná je menstruatie is de beste periode als het om onze huid gaat. De hoeveelheid oestrogeen zit op haar piek en dat helpt zeker mee voor het krijgen van een mooi, stralend huidje. En dat willen we natuurlijk graag zien!

Flare-ups

Als je van jezelf al snel last hebt van een inflammatoire huid (roodheid, eczeem) zou het best kunnen dat je menstruatie dat verergert. Die rode verkleuringen in de huid worden veroorzaakt door prostaglandines, een groepje hormoonstoffen. Een toename van prostaglandines zorgt ervoor dat je bloedvaten samentrekken, waardoor roodheid en blozen in de huid een stuk duidelijker te zien wordt.

En die skin troubles worden nog eens verder aangewakkerd door factoren als stress en angst. Super vervelend natuurlijk! Vooral als je je zorgen gaat maken om hoe je huid er rond die tijd uitziet. Probeer er, hoe moeilijk dat ook kan zijn, zo min mogelijk over te stressen.

Je huid een handje helpen  

Hoewel hormonale huidproblemen moeilijk te voorkomen zijn (je menstruatie krijg je toch wel) zijn er gelukkig altijd een paar dingen die je zelf kunt doen om je huid te kalmeren.

Goede (parfumvrije) hydrateringsproducten kunnen heel fijn zijn om een droge huid te verzorgen. Tip: kies niet voor een skincare merk dat trendy is op dit moment, maar ga echt voor wat jouw huid nodig heeft. Ook heeft veel producten tegelijkertijd gebruiken geen zin. Vaak werkt dat zelfs averechts! Voor advies kun je het beste naar een huisarts of dermatoloog gaan.

Ook kan beginnen met de pil helpen om verschillende soorten acne tegen te gaan, omdat daar hormonen in zitten die de mate waarin mannelijke hormonen vrijkomen afremt.

Je eetgewoontes een beetje aanpassen (minder suiker en frisdrank in je dieet) is altijd een goed idee, zeker rond de tijd waarin je menstrueert. Toch is er, hoewel dat vaak wordt gedacht, geen duidelijk verband tussen bijvoorbeeld het eten van chocola en een slechte huid. Of het switchen van je dieet dus echt veel invloed heeft op je huid is dus niet gezegd. Maar het kan dus ook geen kwaad!

 Verder, en dit is makkelijker gezegd dan gedaan (!), is het vermijden van stress een goede manier om je huid tot rust te laten komen. Vermijd spanning en neem zoveel mogelijk tijd voor jezelf. You deserve it.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Dit zijn de meest gekke misvattingen over ongesteldheid.

Share this post

There are no comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.