menstruatie bijhouden

Waarom het belangrijk is om je menstruatie bij te houden

Waar sommige mensen hun menstruatie tot op de minuut kunnen timen en alles van hun cyclus afweten, is het voor anderen elke maand weer een beetje gokken wat er wanneer gebeurt. Het is natuurlijk maar net waar jij je fijn bij voelt. Toch zijn wij van Lotties Period een groot voorstander van het netjes bijhouden van onze menstruatie. Dit is waarom!

In touch zijn met je lichaam

Het bijhouden van je menstruatiecyclus is een goede manier om bekend(er) te worden met je lichaam. Ook kun je er zo achter komen hoe jouw gemiddelde cyclus eruit ziet. Er zijn verschillende period tracking apps waarmee je precies kunt zien hoeveel dagen je menstrueert, wat de lengte van je cyclus is en of dat varieert. Ook hebben de meeste apps de optie om je eet- seks en slaapgewoontes bij te houden. Bij sommige kun je zelfs instellen dat je een melding ontvangt als er iets aan je menstruatiecyclus is verandert! Tenslotte kan het nooit kwaad om meer te weten te komen over je lichaam en hoe het precies werkt.

Wat is normaal?

Een bijkomend voordeel van goed op de hoogte zijn van je cyclus, is dat je het meteen weet als er iets verandert of niet goed gaat. Het zou zomaar kunnen dat er een probleem ontstaat rond je cyclus. Of dat je klachten krijgt waarvan je niet zeker weet waar ze vandaan komen. In dat geval is het handig om een duidelijk overzicht te hebben van je menstruatie zodat je kunt zien of daar de ‘error’ ligt.

Kinderwens (of juist niet!)

Voor mensen die graag zwanger willen worden is het natuurlijk slim om de menstruatiecyclus zo strak mogelijk bij te houden! Zo weet je precies wanneer de eisprong plaatsvindt en op welke dagen de kans op bevruchting het grootst is. Ook kun je de ovulatie en vruchtbaarheid tracken. The more you know…

Hetzelfde geld voor mensen die juist graag een zwangerschap willen voorkomen. Periodieke onthouding is een natuurlijke anticonceptiemethode die je kunt toepassen door op je vruchtbare dagen geen seks te hebben. Deze methode is zeker niet 100% betrouwbaar aangezien je gewoon elke dag van de maand bevrucht kan raken. Toch zijn er mensen die zweren bij periodieke onthouding. Om dit te doen moet je dus wel je cyclus tot in de puntjes bijhouden, anders heeft het al helemaal geen kans van slagen.

PMS

PMS staat voor premenstrueel syndroom. Hieronder vallen alle klachten die je krijgt in afwachting van je menstruatie, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, stress, een opgeblazen gevoel of spierpijn. Iedereen die menstrueert kan last krijgen van PMS, maar het komt vooral voor bij vrouwen rond de 30 jaar of na de zwangerschap. Deze symptomen kunnen heel vervelend zijn en de menstruatie nog oncomfortabeler maken.

Je kunt PMS niet diagnosticeren met een test of onderzoek. De enige manier om het vast te stellen is door je cyclus goed bij te houden. Aan de hand daarvan kun je dan zien of je klachten door PMS kunnen komen. Je let dan bijvoorbeeld op wanneer je symptomen hebt, wat die zijn en hoe erg ze zijn. Met je PMS-kalender kun je dan naar de huisarts gaan, die zal kijken wat er aan je klachten gedaan kan worden. Als je veel last hebt van heftige menstruatiepijn is het dus zeker verstandig om goed op de hoogte te zijn van wanneer die symptomen de kop opsteken.

Wil je meer weten over je cyclus? We got you! Hier lees je de feiten en fabels over de menstruatiecyclus.

Share this post

There are no comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.