Waarom heb je honger tijdens je menstruatie?
/
/
Waarom heb je honger tijdens je menstruatie?
blank

Waarom heb je honger tijdens je menstruatie?

Je kent het vast wel de heftige eetbuien voor of tijdens je menstruatie, je wil iets eten en het liefst alles wat ongezond is! Koekjes, chips en chocolade, noem het maar op! Maar waar komt deze honger eigenlijk vandaan? Is het psychisch, of heeft het andere redenen dat je meer honger hebt tijdens je menstruatie?

Hormonen

Dat hormonen veel te maken hebben met de menstruatie wisten we al, maar hoe het onze eetlust precies beïnvloed is soms nog wat onduidelijk. Toch is het antwoord niet heel ingewikkeld en heeft het voornamelijk met de hormonen oestrogeen en progesteron te maken. Deze hormonen bewegen net zoals je menstruatie in een cycles en deze stijgingen en dalingen zorgen voor verschillende gevoelens. 

Oestrogeen  

Het hormoon oestrogeen zorgt voor een positief gevoel. Als je oestrogeenniveau op peil is, voel je je dus beter en kun je ook beter omgaan met stress. Ook is het wetenschappelijk aangetoond dat oestrogeen de eetlust remt. Tijdens je menstruatie begint het level te stijgen, de week erna is het oestrogeen gehalte op z’n hoogst, in week drie daalt je hoeveelheid oestrogeen enorm snel en in week vier bereikt je oestrogeengehalte haar dieptepunt.

Progesteron

Progesteron is een hormoon dat de positieve effecten van oestrogeen juist tegengaat. Dit hormoon maakt je slaperig, zorgt dat je nergens zin in hebt én heeft invloed op je zin in eten. Ook dit hormoon beweegt met de cycles mee, dus wanneer de oestrogeen in week drie in een snel tempo afneemt maakt je lichaam juist meer progesteron aan. Dat daalt weer iets in de laatste week, maar er is nog steeds meer progesteron dan oestrogeen. Vlak voor en tijdens je menstruatie daalt het niveau van hongerremmer oestrogeen dus, terwijl de progesteron die zorgt dat je honger hebt juist stijgt. Geen wonder dat je veel honger hebt!

Cortisol en Serotine  

Je enorme honger komt niet alleen door de hormonen Oestrogeen en Progesteron. Nee, het heeft ook met de hormonen Cortisol en Serotine te maken, wat ook wel het stresshormoon en gelukshormoon genoemd worden. Wanneer de oestrogeen op peil is zorgt dit ervoor dat je beter met stress om kunt gaan, maar tijdens je menstruatie is dit niet zo. Je oestrogeenniveau is gedaald en daarbij komt nog eens dat het stresshormoon cortisol juist iets verhoogd. Als gevolg daarvan verbrand je sneller suikerrijk voedsel en heb je ook meer zin in koolhydraatrijke voeding zoals chips, pizza en allerlei zoete dingen. Door het meer eten van koolhydraten en zetmeel gaat je lichaam extra serotine aanmaken. Zo voel je je dus echt gelukkiger na het eten.

Honger tijdens je menstruatie heeft dus een pure lichamelijke oorzaak en zit niet tussen je oren!

Share this post

There are no comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.