Wegwerpproducten als tampons en maandverband tijdens menstruatie

De impact van tampons & maandverband op het milieu

De gemiddelde vrouw gebruikt 11.000 tampons of 12.000 maandverbanden in haar leven. Als je het restafval weegt, zorgt maandverband op een vrouwenleven voor 90 kilo restafval en tampons 60 kilo. Daarnaast zorgen al deze tampons en maandverbanden er ook nog eens voor dat er een heleboel kunststoffen en chemicaliën in ons watersysteem en de oceanen terecht komen. Gebruikte tampons en maandverband horen bij het restafval en zijn dus niet te recyclen. Dit verhoogt de milieubelasting van de producten. 

Tampons 

Veel tampons worden onder andere gemaakt van cellulosevezels (viscose). De uit hout gewonnen vezels worden tot een stroperige chemische massa opgelost en door een spinkop gedrukt waardoor er lange garens ontstaan. Viscose heeft een aantal pluspunten: het is biologisch afbreekbaar en gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Ook kost het minder water dan katoen en draagt het bij niet bij aan de plasticsoep. Daartegenover staat dat er bij het maken van viscose veel chemicaliën gebruikt worden, die terechtkomen in de omgeving. Ook komt 30% van het hout dat gebruikt wordt voor viscose uit oeroude, bedreigde bossen. Sommige soorten tampons worden wél gemaakt van (niet-biologisch) katoen. Katoen wordt ook wel ’s werelds dorstigste gewas genoemd, omdat er meer dan 3 liter water nodig is om een knop katoen te laten groeien.  

Verder worden tampons gemaakt van verschillende polymeren (polyethyleen en/of/ polypropyleen en/of polyester). Dit zijn kunststoffen die geproduceerd worden uit aardolie. Bij de productie ervan komen veel broeikasgassen vrij. Veel tampons bevatten bovendien chemicaliën als dioxine (een chemische stof die vrijkomt bij het bleken met chloor), chloor en rayon. Als de tampons op een stortplaats belanden, worden de chemicaliën door de aarde opgenomen en komen ze in het grondwater en de lucht terecht. Het touwtje van de tampon bestaat uit synthetische vezels of een mix van synthetische vezels en katoen. Synthetische vezels worden gemaakt van aardolie of aardgas, ook bij de productie hiervan komen broeikasgassen vrij. 

Sommige tampons hebben een inbrenghuls. De inbrenghuls wordt meestal gemaakt van plastic. Hoewel de plastic inbrenghulzen in principe te recyclen zijn, worden deze niet altijd geaccepteerd om hygiëne-overwegingen. Sommige merken maken ze van karton, wat makkelijker te recyclen is. Bovendien worden tampons altijd apart verpakt in plastic. 

Biologische tampons

Er zijn natuurlijk ook biologische tampons. Deze worden gemaakt van biologisch katoen. Dit is katoen dat niet is bespoten met bestrijdingsmiddelen. Daarnaast bevatten ze meestal geen synthetische materialen (zoals plastic) of parfum. Hoewel dit misschien beter is voor de boeren die het katoen verbouwen, en er minder water voor nodig is, scheelt het voor het milieu niet veel. Het blijven wegwerpproducten die niet te recyclen zijn.

Maandverband 

Maandverband bestaat uit verschillende laagjes. De toplaag bestaat uit polyethyleen, polypropyleen, polyester, en/of katoen soms aangevuld met een verzachtende olie of lotion. De laag eronder heeft als functie het bloed te geleiden naar de kern van het maandverband, wat de kans op doorlekken verkleint. Deze laag bestaat uit polyethyleen, polyester, en/of polypropyleen, of cellulose. De kern van het maandverband bestaat uit cellulose vezels, het zogeheten fluff pulp, of uit katoen.

Katoenplanten worden vaak bespoten met schadelijke bestrijdingsmiddelen. Deze zijn belastend voor het milieu, de boeren en natuurlijke fauna. Soms zitten er in deze laag super absorberende polymeren (SAP), emulgatoren, geurstoffen, kleurpigment, of hydraterende stoffen. SAP zijn korreltjes of poeder dat, wanneer het in contact komt met vocht, uitzet tot een soort gel. Daaronder ligt een siliconenpapieren- of polyethyleen/polypropyleen laag, die vocht-ondoorlatend is en doorlekken voorkomt. De onderste laag bestaat uit lijm, die ervoor zorgt dat het maandverband aan je ondergoed blijft kleven. Verder wordt elke maandverband apart verpakt in dun plastic. Het duurt 500 tot 800 jaar voordat maandverband biologisch wordt afgebroken. Ook is uitgerekend dat de milieu-impact van één maandverband net zoveel is als dat van vier plastic tasjes. 

Biologisch maandverband

Ook is er biologisch maandverband verkrijgbaar. Dit wordt gemaakt van biologisch katoen. Bij het verbouwen van biologisch katoen is er 91% minder water nodig dan bij het verbouwen van ‘normaal’ katoen. Ook wordt er bij biologisch katoen 46% minder CO2 uitgestoten. De anti-lek laagjes in biologisch maandverband worden meestal gemaakt van plantaardig bioplastic, een hernieuwbare grondstof.  Toch blijft biologisch maandverband, net als biologische tampons, wegwerpproducten die niet te recyclen zijn. 

Menstruatieondergoed

Een ander alternatief is menstruatieondergoed. Menstruatieondergoed wordt gemaakt van duurzame materialen als bamboetextiel en organisch katoen. De organische katoenlaag in het ondergoed is nodig voor het garanderen van een goede vochtopname. Organisch katoen wordt verbouwd zonder gebruik van giftige pesticide, kunstmest of genetische manipulatie. Verder is menstruatieondergoed herbruikbaar en vervangt wegwerpproducten als tampons en maandverband. Een duurzaam alternatief dus. Lotties Period Underwear is een initiatief om de Nederlandse menstruatie-markt comfortabeler en duurzamer te maken. Goed voor zowel mens als omgeving. Benieuwd naar de collectie? Klik hier en neem een kijkje in de shop!

Bronnen: Growthinkers, Voordewereldvanmorgen, Waarzitwatin, Yyoni.care, Oneworld

 

 

Share this post

There are no comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.