Black Week menstruatie ondergoed

Van reepjes leer tot menstruatie ondergoed: een menstruele tijdreis

Een nieuwe tampon inbrengen, je menstruatiecup legen of menstruatie ondergoed wassen. Voor veel menstrueerders is het de normaalste zaak van de wereld. Maar er was een tijd – tot niet zo lang geleden – dat dit menstruatiegemak niet vanzelfsprekend was. In het teken van Menstruatiedag 28 mei neemt Lotties Period je mee in een menstruele tijdreis.

Veenmos en leer
In de prehistorie gebruikten vrouwen gewoon wat er in de natuur beschikbaar was. In Scandinavië gebruikten ze veenmos of gedroogd gras, in Afrika dierenvacht en in Hawaï varens. Ook klei en as, zeesponsen en reepjes gedroogd leer waren een uitkomst. 

12 keer per dag vervangen
De Oude Grieken (500 v.Chr.) gebruikten in deze tijd een voorloper van de tampon: linnen om stukjes hout. In het Oude Egypte (3300 v.Chr – 332 v.Chr.) maakten ze ‘tampons’ van papyrusblad, kruiden en gras. Oude Romeinen kozen voor wol en Japanners voor handgeschept papier. Deze manieren waren inventief, maar niet erg effectief om bloed op te vangen. Het moest wel twaalf keer per dag vervangen worden.

Deze inventies waren niet voor alle vrouwen voorhanden. In de Middeleeuwen (500 tot 1500) lieten de meeste vrouwen het bloed langs hun benen lopen. Een doekje voor het bloeden was exclusief voor de rijkeren. 

DIY maandverband
Toen het normaler werd voor vrouwen om broeken te dragen, eind van de 18e eeuw, ontstond de voorloper van het maandverband zoals we die nu kennen. Vrouwen droegen zelfgemaakt gordels waarin ze zelfgemaakt maandverband plaatsen. De eerste commerciële gordel is 1891 op de markt gekomen. Later volgen ook menstruatieschorten en menstruatiebroekjes met een waterproof binnenkant van rubber.

Het eerste wegwerpmaandverband
Het concept voor de moderne tampon werd geboren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Legerverpleegsters waren druk met levens redden en gebruikten propjes met ontsmette wol met gaas erom. Zij ontdekten ook dat verband van cellulose perfect werkte als wegwerpmaandverband. Met dit idee ging een Amerikaanse papierfabrikant aan de slag en bracht het maandverband in 1920 onder de naam Kotex op de markt. Pas in de jaren 40 was het te koop in Europa. Al bleef het verband nog wel verschuiven. In 1969 werd de plakstrip toegevoegd door Libresse en kon het verband gewoon in de onderbroek geplakt worden. Vanaf die tijd werd maandverband steeds maar dunner, terwijl het meer bloed kon opvangen. 

De eerste tampon
Ook op het idee van de wattenprop werd voortgeborduurd. Earle C. Haas vroeg in 1930 het patent aan voor de tampon, hij noemde het Tampax. Het succes van de tampon bleef tientallen jaren uit. Pas in de seventies werd het populairder… totdat er gevallen van toxisch shock syndroom optraden. Als tampons met extra absorptiekracht te lang werden gedragen, kreeg bacteriegroei vrij snel. Gebruikers belandden op de intensive care en er vielen zelfs doden. Deze tampons werden overal uit de schappen gehaald.

Menstruatiecup
Wereldwijd worden maandverband en tampons het meeste gebruikt, maar er zijn ook nieuwe uitvindingen in de opkomst. Zoals de menstruatiecup. Alhoewel, heel nieuw is het niet. Uitvinder Leona W. Chalmer vroeg in 1937 patent aan voor een rubberen cup. Ook sinds 1867 zijn er patenten te vinden, maar er is niet zeker of die ook zijn geproduceerd. In 1959 werd de menstruatiecup nieuw leven in geblazen onder de naam Tassette, maar zonder succes. De laatste jaren is de cup in korte tijd immens populair geworden, dankzij het duurzame aspect van de herbruikbare cup. 

Menstruatie ondergoed
Het wasbare ondergoed maakt ook een comeback. In tegenstelling tot de voorlopers uit de 20e eeuw is menstruatie ondergoed nu lek- en geurvrij, comfortabel en je kunt het bijna de hele dag dragen.
Lotties Period is in 2020 opgericht door Anneloes Nieuwenhuijse. Haar missie is om de menstruatieproducten markt duurzamer te maken. Het menstruatie ondergoed van Lotties is gemaakt van Lenzing Modal. Een heel bijzondere ecologische stof die in Oostenrijk wordt geproduceerd.
Door menstruatie ondergoed van Lotties Period te gebruiken bespaar je meer dan 250 tampons of maandverband* per jaar. We verzenden onze pakketten plasticvrij en CO2 neutraal.

Share this post

There are no comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.