Feiten en fabels ongesteldheid en menstruatiecyclus

Feiten en fabels rondom je menstruatiecyclus

Iedereen met een baarmoeder heeft er mee te maken – menstruatie. Maar rondom dit onderwerp hangen nog steeds allerlei misverstanden en vooroordelen. Er is zoveel informatie te vinden dat je misschien door de bomen het bos niet meer kan zien. Daarom bevestigen en ontkrachten wij verschillende fabels en feiten rondom je menstruatiecyclus. 

Fabels

Je kunt niet zwanger worden tijdens je menstruatie

Dit is nog al een serieus misverstand. De kans dat je zwanger wordt tijdens je menstruatie is klein, maar niet onmogelijk. Zeker wanneer je een onregelmatige of korte cyclus hebt is het mogelijk om vroeg in de cyclus vruchtbaar te zijn. Zelfs wanneer je dus bloed verliest. Daarnaast moet je je bedenken dat spermacellen een aantal dagen kunnen overleven in de baarmoeder. Je kunt dus zwanger worden op elk moment dat je seks hebt.  

Een menstruatiecyclus duurt altijd 28 dagen

De gemiddelde menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat bij iedere persoon de cyclus 28 dagen duurt. Er zijn mensen die een cyclus hebben van 21 dagen, terwijl andere een cyclus van 34 dagen hebben. Daarnaast kan het ook nog gebeuren dat de cyclus onregelmatig is. Ten slotte kan de eicelvoorraad een rol spelen op de duur van de cyclus. Hoe meer eicellen er nog zijn, hoe langer de cyclus duurt. Dat is een van de redenen waarom je op een jongere leeftijd een langere cyclus hebt dan op oudere leeftijd. 

De cyclus kan bij veel personen synchroon lopen

Er wordt gezegd dat mensen die intensief met elkaar omgaan de cyclus synchroon gaat lopen. In het McClintock-effect werd jaren geleden een onderzoek uitgevoerd bij 135 studentes. Alle studentes moesten een half jaar lang de begin en eind dag van hun menstruatie noteren. Jaren later kwamen verschillende wetenschappers er achter dat er geen enkel bewijs voor is.  Theoretisch gezien moet het ook wel onmogelijk zijn omdat de cyclus per persoon verschilt in lengte. Puur toeval dus. 

Als je niet ongesteld wordt ben je zwanger 

Er is een kans dat het inderdaad wijst op een zwangerschap maar het is niet de enige reden. Verschillende hormonale schommelingen, stoppen met de anticonceptiepil, stress en gewichtsverlies kunnen er allemaal voor zorgen dat je menstruatie wegblijft. Bij de eerste drie oorzaken kan het soms zelfs enkele maanden duren voordat je weer ongesteld wordt. Bij gewichtsverlies produceren de hormonen minder oestrogeen waardoor de cyclus niet op gang kan komen. Je bent dus niet gelijk zwanger als jouw lichaam de menstruatie een maandje overslaat.

Feiten 

De zon kan invloed hebben op hoeveel bloed je verliest

Er is een onderzoek gedaan naar de invloed van zon tijdens je menstruatie. Wanneer je dus een grote hoeveelheid zonnestralen vangt voordat je ongesteld wordt is de kans groter dat er een kortere menstruatie plaatsvindt en je minder bloed verliest. Zon wordt ook wel geassocieerd met je 3e week van je menstruatiecyclus. De oestrogeen daalt en de progesteron wordt juist aangemaakt. Progesteron zorgt ervoor dat je een algemeen gevoel hebt van ontspanning. 

De gemiddelde persoon heeft 38 jaar een menstruatiecyclus 

Bij de meeste begint er op hun twaalfde een menstruatie te komen en eindigt de cyclus op ongeveer 51 jarige leeftijd. Dat betekent dus dat je gemiddeld 3500 dagen in je leven menstrueert. Omgerekend heb je dan zo’n 10 jaar lang een menstruatiecyclus. Wow!

Je libido is hoger wanneer je menstrueert 

Voor je menstruatie begint ontstaan er pieken in je oestrogeen en progesteron. Zodra je menstrueert begint je oestrogeen weer langzaam te stijgen. Dat moment zorg ervoor dat je zin krijgt in seks. Net voordat je menstrueert is je oestrogeen het hoogst en je progesteron het laagst. Daarnaast werkt masturbatie of seks ontspannend. Het kan namelijk ook menstruele pijn wegnemen en dat is iets wat je wel wil tijdens je menstruatie, toch? Hierdoor heb je misschien ondanks die buikkrampen zin in een flinke vrijpartij. 

De kosten die gedurende je leven voorbij komen kijken bij je menstruatie, bedragen soms wel €10.000

Uit verschillende onderzoeken is een berekening gekomen hoeveel geld een persoon gemiddeld uitgeeft aan tampons, maandverband, anticonceptie, nieuw ondergoed en medicijnen. Wegwerpproducten lijken dan in eerste instantie wel goedkoop. Maar zodra je dit allemaal op gaat tellen, dan valt dat toch tegen. De slips van Lotties Period Underwear gaan tot 10 uur per dag mee, afhankelijk van je flow en model slip. Op jaarbasis gaat Lotties menstruatieondergoed twee tot drie jaar mee bij maandelijks gebruik en goed onderhoud. Shop je Lotties hier

Bronnen: Gezondheidnet, Period, Womanshealthmag, NSML, Tantra-Atma, Beautify

 

Share this post

There are no comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.