blank
Waarom helpt warmte tegen menstruatiepijn?
/
/
Waarom helpt warmte tegen menstruatiepijn?
blank

Waarom helpt warmte tegen menstruatiepijn?

Grootmoeder raadde het vroeger al aan: buikkrampen en menstruatiepijn kan je verzachten met een warme kruik op je buik. Maar klopt dit? En waarom helpt dit?

Menstruatiepijn oorzaak

Veel vrouwen hebben last van menstruatiepijn, voor en tijdens hun menstruatie. Deze pijn wordt veroorzaakt door samentrekkingen van de baarmoeder, die bedoeld zijn om het opgebouwde slijmvlies af te stoten wanneer een eicel niet bevrucht is geraakt. Vaak leidt dit tot steken of krampen in je onderbuik, niet een feestje dus!

Helpt warmte?

Onderzoeker Brian King van het University College in Londen deed een onderzoek naar hoe warmte tegen menstruatiepijn helpt. Hieruit blijkt dat het zeker veranderingen brengt en het niet gewoon een prettig gevoel of placebo-effect is. De warmte schakelt ook echt de pijn uit op moleculair niveau, vergelijkbaar met de manier waarop pijnstillers werken. En ze hebben ontdekt hoe dat precies in z’n werk gaat.

Hoe werkt het?

Pijn van buikkrampen en menstruatiepijn is het gevolg van een verminderde bloedtoevoer of een overmatige uitrekking van holle organen zoals de darm of de baarmoeder. Dat brengt weefselschade met zich mee en activeert pijnvoelers in de weefsels. Als een warmtebron van meer dan veertig graden op de huid wordt aangebracht, dicht bij de plaats van de inwendige pijn, worden op die plek de warmtevoelers van het lichaam geactiveerd. Die warmtevoelers blokkeren de voelers die verantwoordelijk zijn voor de pijn, yes!

Verdovend effect.

De warmte werk dus verdovend, de warmte kan wel een uur aanhouden, maar dan raakt het uitgewerkt. De onderzoekers hopen dat er geneesmiddelen komen die op een gelijkaardige manier de pijn blokkeert. Het is voor ons een van de beste natuurlijke oplossingen tegen menstruatiepijn.

Tips

Nu er is gebleken dat warmte help is het natuurlijk ideaal om dit mee te nemen in de praktijk. Dus vul een kruik of fles met warm water. Houd deze goed tegen je buik of op je rug en neem ‘m mee naar bed en ga maar door. We raden je aan om een kruikje overal waar je gaat in huis mee te nemen. Ook is een bad nemen een goede optie. Het warme water heeft ongeveer hetzelfde invloed op je buik en kalmeert de pijn en ontspant de spieren. 

Bronnen: Nieuwsblad

Share this post

There are no comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.