blank
blank

7 menstruatie feitjes die je misschien nog niet wist

Hoewel er erg veel mensen maandelijks menstrueren zijn er nog best een paar dingen onduidelijk over wat er nou precies gebeurt in die periode. En dat gaan we in dit artikel verhelpen, want je kunt maar beter goed op de hoogte zijn! Dit zijn 7 feitjes over de menstruatie waar je misschien nog niet eerder van had gehoord.

Tegelijkertijd met je vrienden ongesteld?

Hoewel het vaak wordt beweerd dat je cyclus gelijk gaat lopen met de mensen waar je veel mee omgaat, is dat toch niet helemaal het geval. Geen menstruatiecyclus is precies hetzelfde. Er is geen touw aan vast te knopen, dus écht synchroon menstrueren met je vriendengroep, huisgenoten of vriendin kan bijna niet voorkomen. Natuurlijk zou het wel kunnen dat jullie een paar dagen overlapping hebben, maar dat is dan meer toeval dan science.

De pil slikken zonder stopweek

Als je de pil slikt, maakt het geen verschil of je wel of niet ervoor kiest om een stopweek in te lassen. Sommige mensen geloven dat het goed is voor je lichaam om soms te menstrueren en raden het doorslikken van de pil daarom af. Maar niks is minder waar! Het heeft geen gezondheidsvoordelen om wel elke maand je menstruatie te krijgen. Daarom maakt het echt niet uit of je een stopweek inplant of de pil doorslikt- het heeft hetzelfde effect op je lichaam.

Je menstruatie heeft invloed op je libido

Heb je het gevoel dat je libido door het dak gaat in de periode rond je menstruatie? Dat zou heel goed kunnen! Voor, tijdens en na je cyclus ontstaan er namelijk pieken en dalen in je hormonen. Vlak vóór je cyclus begint zakt de oestrogeen in je lichaam waardoor je waarschijnlijk helemaal niet zo’n zin hebt in seks. Tijdens en na je cyclus begint de oestrogeen weer langzaam te stijgen terwijl de progesteron (het anti-libido hormoon) in je lichaam juist omlaag gaat. Tips om optimaal gebruik te maken van je verhoogde libido vind je op LotteLust!

Stress kan je cyclus in de war schoppen

Stress kan een behoorlijke invloed hebben op je cyclus. Je menstruatie kan onder stress uitblijven of juist eerder komen. Dit komt doordat je lichaam als reactie op spanning cortisol aanmaakt, oftewel: het stresshormoon. Vroeger (lees: de oertijd) was cortisol er als signaal aan je lichaam om te laten weten dat er ergens direct gevaar is, maar these days is dat natuurlijk een stuk minder relevant. Maar alsnog ondervind je menstruatie gevolgen van de stress die jij ervaart!

Extreme menstruatiepijn is niet normaal

We klagen allemaal weleens over de krampen, hoofdpijn en moodswings die onze menstruatie veroorzaakt. En met goede reden! Het is namelijk zeker geen pretje, maar ja, het hoort er nou eenmaal bij…

Toch is het wel belangrijk om te weten dat extreme menstruatiepijn zeker niet normaal is. Heb je standaard last van heftige symptomen? Dat hoort niet. Als de pijn zo erg dat je niet meer aan je dagelijkse bezigheden toekomt, kan dat een teken zijn dat er iets mis is (denk bijvoorbeeld aan PMS of endometriose). Zulke klachten zijn altijd een bezoekje aan de huisarts of gynaecoloog waard.

Veel suiker eten tijdens de menstruatie is een no go!

Veel mensen hebben tijdens hun menstruatie een enorme behoefte aan zoete snacks. En we snappen het. Echt waar! Toch is het geen goed idee om naar zoetigheid te grijpen in afwachting van je cyclus. Goede alternatieven zijn bijvoorbeeld het eten van vers fruit, eiwitten en veel groente.

Menstrueren kan je huid gevoeliger maken

Als je denkt sneller te verbranden tijdens je menstruatie, kan dat heel goed kloppen. Menstrueren maakt je huid namelijk een stuk gevoeliger voor zonlicht. Dit komt doordat het hormoon oestrogeen invloed heeft op je huid, en laat daar nou veel van vrijkomen tijdens je cyclus… De oplossing? Smeren, smeren, smeren met factor 30+!

Wil je meer te weten komen over je menstruatie? Lees alles over het bereiken van een natuurlijke klachtenvrije cyclus.

Share this post

There are no comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.