blank
ongesteldheid

Your first period: 5 dingen die je van tevoren had willen weten

Het is waarschijnlijk alweer even geleden: de eerste keer dat je ongesteld werd. Voor de meeste mensen is het niet zo’n big deal- maar ook zeker niet relaxed! Vooral omdat er best een paar dingen zijn die we van tevoren hadden willen weten.

Je menstruatiecyclus kan in het begin (en daarna) nog enorm onregelmatig zijn

Als je voor het eerst ongesteld wordt, wil dat zeker niet zeggen dat je vanaf nu precies diezelfde datum op je kalender moet markeren: waarschijnlijk is je cyclus in het begin een beetje rommelig en all over the place. Je lichaam moet zich namelijk nog aanpassen en het kan even duren voordat het een duidelijk ritme heeft gevonden. Dit is heel normaal en zeker geen reden om je zorgen te maken! Genoeg mensen slaan na hun eerste menstruatie zelfs een hele maand over voordat de cyclus een beetje duidelijk wordt. Wacht rustig af en schiet niet in de stress als er in het begin nog geen touw aan vast te knopen is. 

Tip: om op een handige manier overzicht te krijgen, is het gebruiken van een menstruatiecyclus app zeker een goed idee! Voor suggesties: https://lottiesperiod.com/menstruatie/getest-vijf-apps-om-je-menstruatie-bij-te-houden/ 

Je menstruatiebloed hoeft niet perse bloedrood te zijn 

Het zou best kunnen dat menstruatiebloed van de eerste paar keer ongesteld worden er helemaal niet zo ‘bloederig’ uitziet. Sterker nog: in de meeste gevallen is de kleur een soort bruinrood, wat natuurlijk voor verwarring kan zorgen 🙂 Ook is de flow in het begin waarschijnlijk wat minder zwaar, en komt er maar een beetje bloed vrij. Dit wordt ‘spotting’ genoemd. 

Ongesteldheidspijn 

Luister, ongesteld zijn is per definitie vrij a-relaxed: het is messy, je kunt last hebben van moodswings en natuurlijk zul je altijd zien dat je nét in die drukke week ongesteld wordt. Maar of het echt pijn doet, dat verschilt per persoon. Sommige vrouwxn hebben bijna geen last terwijl anderen weer serieus ongemak ervaren. Dit is vrij normaal (extreme pijn natuurlijk niet, als het echt te erg wordt is het verstandig om een dokter te raadplegen) en gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om de pijn te verminderen: 

  • Kamillethee drinken helpt om krampen tegen te gaan

Deze rustgevende thee werkt het beste als je er ongeveer een weekje voor je menstruatie mee begint; de kamille heeft een kalmerende werking en kan helpen tegen menstruatiepijn.

  • Teveel suiker en cafeïne werkt averechts

Het binnenkrijgen van teveel suiker en cafeïne kan je menstruatiecyclus op een negatieve manier beïnvloeden. Helemaal stoppen met ‘ongezond’ eten is natuurlijk niet realistisch- let’s be real. Maar het is verstandiger om rond je menstruatie vooral te focussen op het eten van vezels, groente en fruit (en vooral: drink water!)

  • Ibuprofen is je beste vriend <3 

Mocht je menstruatie echt ronduit oncomfortabel zijn, dan is het helemaal niet zo’n slecht idee om een voorraadje ibuprofen in huis te halen! Ibuprofen behoort tot de pijnstillergroep NSAID’s en het is krachtiger dan paracetamol. Er zijn ook pijnstillers die specifiek voor menstruatiepijn bedoeld zijn, als je daar behoefte aan hebt is het handig om een huisarts of apotheek te raadplegen.

Het is normaal om wat eerder of later ongesteld te worden dan je leeftijdsgenoten

De gemiddelde leeftijd waarin iemand ongesteld wordt is ongeveer tussen de 11 en de 15. Toch is het geen reden voor paniek als je iets voor of na die tijd ongesteld wordt: bij sommige mensen gaat dat nou eenmaal zo en dat is niet beter of slechter dan wat ‘normaal’ is.

 Als je wel al andere lichamelijke veranderingen meemaakt zoals het krijgen van borsten en schaamhaar, dan kun je ervan uitgaan dat alles goed zit met je vrouwelijke hormonen en is het gewoon nog even afwachten 🙂 

Don’t be ashamed! 

Alle baarmoederbezitters hebben te maken met ongesteldheid, dus waarom zou jij je ervoor moeten schamen? Het idee dat ‘menstruatie’ een verboden onderwerp is, is compleet achterhaald en dan ook zeker niet jouw probleem. Voel je niet bezwaard om even rust te pakken, het is tenslotte jouw lichaam en jij weet wat het beste is. Period! 

Share this post

There are no comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.