Een natuurlijke klachtenvrije cyclus
Natuurlijke-klachtenvrije-cyclus-menstruatie-Lotties

Een natuurlijke klachtenvrije cyclus

De menstruatieperiode. Voor sommige één à twee dagen lichte buikkrampen, voor anderen een periode met zulke hevige klachten dat het hun dagelijkse routine verstoort. Hoewel menstruatiepijn je leven dus behoorlijk kan ontregelen wordt er nog weinig verteld hoe je die klachten op een natuurlijke manier kan laten verminderen of zelfs verdwijnen. Cyclus coach Kirsten Franken van online platform Komweertotrust brengt daar verandering in. “Door bewust samen te werken met jouw cyclus en de natuur, kan ook jij meer ontspannen, vrijer en energieker van het leven genieten.”

Bewustwording

Een klachtenvrije cyclus hangt met veel aspecten samen. Ten eerste is het belangrijk dat je weet hoe je cyclus in elkaar zit. Het is essentieel dat je bewust wordt van de vier verschillende fases tijdens je cyclus. Die fases kan je onderverdelen in seizoenen. De eerste dag van je cyclus begin je in de winter. Dit is ook wel de periode dat je ongesteld bent. Tijdens deze fase wil je niet te veel van je lichaam vragen. Als je tijdens deze fase flink zou gaan sporten laat je je hartslag hoog pieken en geeft het je lichaam nog meer stress dan het al heeft. Je raakt daardoor sneller oververmoeid, en hierdoor kan je menstruatie een stuk zwaarder vallen. Na je menstruatie komt de lente. Je hebt meer energie en dat zou ook kunnen betekenen dat je iets intensiever kan gaan sporten. 

Daarop volgt de zomer. Tijdens deze fase heb je minder slaap nodig en heb je veel energie. Dit is het moment van je ovulatie. Het laatste seizoen van je cyclus is de herfst. In deze fase ben je vaak gevoeliger en emotioneler. “Ik weet van mijzelf dat ik in mijn innerlijke herfst extra prikkelbaar ben. Door bewustwording weet ik bijvoorbeeld dat ik voldoende en gezond moet eten omdat ik anders eetbuien krijg. Ook moet ik mijzelf in deze fase niet pushen om té fanatiek te gaan sporten omdat ik anders erg vermoeid kan raken. “Als jij je bewust wordt van jouw hormonen en welke invloed ze hebben op jouw dagelijkse leven, dan kan je hiermee gaan samenwerken.” aldus cyclus coach Kirsten Franken

Hormonen

Als we het hebben over de vrouwelijke hormonen, dan hebben we het over de hormonen die een rol spelen bij de voortplanting. Die zorgen ervoor dat we elke maand een cyclus hebben. Van nature streven ze altijd naar balans in het lichaam. Wanneer je hormonen in balans zijn zal je een vrij rustige cyclus ervaren. Maar elke vorm van extra hormonen die je je lichaam toedient, door bijvoorbeeld anticonceptie of stress, zorgen ervoor dat je lichaam juist uit balans raakt. Het stresshormoon cortisol wordt gemaakt uit progesteron. Heb je dus veel last van stress, dan gebruikt het lichaam het progesteron dat eigenlijk bedoeld is voor een uitgebalanceerde cyclus en zet het om in cortisol. “Om ervoor te zorgen dat je lichaam die balans terug vindt werk ik onder andere met verschillende kruiden in mijn thee. Bepaalde kruiden werken stressverlagend en zorgen ervoor dat je lichaam zich van binnenuit opwarmt. Een van mijn favorieten is gember. Gember bevat diverse vitaminen en mineralen, is verwarmend en ontstekingsremmend en geeft energie. Dat is perfect voor je innerlijke winter en herfst. Voeding speelt een hele grote rol als je kijkt naar hormonen en je hormonen beïnvloeden je dagelijkse leven en jouw lichaam. ” vertelt Kirsten Franken. 

blank

Invloed van tampons en maandverband

Naast hormonen kunnen ook tampons en maandverband invloed hebben op je cyclus. Beide producten worden gemaakt van bleekmiddel zodat het er wit uitziet. Van origine heeft katoen niet deze helder witte kleur. Bleekmiddelen kunnen ervoor zorgen dat er kankerverwekkende stoffen vrijkomen. Die stoffen komen via de slijmvliezen in je vagina terecht. Omdat je lichaam deze stoffen niet kan afbreken, hoop het zich op en kan het gevolgen hebben voor je menstruatiecyclus. Daarnaast wordt bij tampons de stroming van je bloed verstoord. Natuurlijk gezien stroomt je bloed naar beneden maar door een tampon wordt dat tegen gehouden.. Hierdoor kan het zijn dat je lichaam harder moet werken om het bloed te laten vloeien. Met als gevolg dat je meer last hebt van buikkrampen. Een goede reden om Lotties Period Underwear aan te schaffen dus! 

Track jouw flow

Ben jij er klaar voor om samen te werken met jouw cyclus in plaats van ertegen? Cyclus coach Kirsten Franken geeft verschillende online masterclasses waarin jij leert hoe je cyclus werkt en hoe je daarmee kunt gaan samenwerken. Via Instagram deelt ze dagelijks al haar kennis en neemt ze je mee in de wereld van de vrouw!

Bronnen: Elle,EvaJinek, Period,Komweertotrust

Share this post

There are no comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.